Buradaki "thymus" kelimesi Lâtincede, güç, kuvvet anlamlarına gelir ve kekiğin önemli bir özelliğini ifade eder.

 Tür ismini tanımlayan "serpyllum" ise, "serpere"den türemiş olup sürünmek mânâsına gelir. Bitkinin âdeta toprakta sürünerek yayılmasını tarif eder. 

Kökleri küçük, gövdesi odunsu olan kekiğin topraktan 10-20 cm yüksekliğinde, dört tarafından ince dallar çıkar. Kekiğin yaprakları, karşılıklı dizilmiş, 5-15 mm uzunluğa sahip, kısa saplı ve ovaldır. Mikroskopla bakıldığında, yaprağın zemininde kekik yağını salgılayan bezler görülür. 

Dallarının ucunda küre şekilli, hoş kokulu, koyu erguvan renk veya açık kırmızı renkte çiçekleri vardır. Haziran-eylül ayları arası çiçek açar. Meyvelerinin içinde küçük, yuvarlak tohumlar bulunur. 

Akdeniz'e has bir bitki olan kekik, ballıbabagiller (Labiatae) familyasına mensup uzun ömürlü bir bitkidir. 

Bu gruba ait bilinen en eski kekik türü bahçe kekiğidir (Tymus vulgaria). 

Kekik, baharat ve çeşni olarak özellikle çorbaları, et yemeklerini, salataları lezzetlendirmek ve eti terbiye etmek için mutfaklarda bulundurulur.

 Kurutulmuş kekik yaprağı ve çiçeklerinden hazırlanmış kekik çayıyla taze yaprak ve çiçeklerinden hazırlanan kekik yağı, nezle, bronşit, boğmaca, ses kısıklığı, grip, üşütme, astım, idrar yolu enfeksiyonları, kansızlık, sinir bozukluğu (nevrasteni), baş ağrısı ve strese karşı kullanılır.

 Kokusu uyarıcı ve iştah açıcıdır. Kekik yağı ayrıca, romatizma, gut, kas ve eklem ağrılarına karşı da faydalıdır. 

Paylaş

Sipariş Ver


:

:

:

:

:
En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.