Latince adı Prunus dulcis olan badem, Gülgiller familyasından, meyvesi tazeyken de, kurutulmuş haliyle de yenebilen bir ağaç türüdür. Oldukça lezzetli ve yararlı olması, bademin en değerli kuruyemiş çeşitleri arasında yer almasına neden olmaktadır. Ülkemizde de yetişmeye elverişli bir besin olarak bademi uygun şartlarda satın almak mümkündür. Lezzetli ve tok tutucu özelliğe sahip olmasından dolayı, diyet yapanların bademi ara öğün olarak tüketmeleri vücuda yararlı besin girmesini sağlarken, daha az kalori ile öğün atlatılmış olur.
Tazesine çağla dediğimiz badem meyvesinin içi kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Ülkemizde yetişen başlıca badem çeşitleri şunlardır;
Taş Bademi: Ekim ayında hasat olan taş bademinin kabuğu oldukça serttir. Meyvesi orta büyüklükte, tatlı ve uzun süre dayanıklı badem türüdür.
Acıpayam: Meyvesi küçük olan acıpayam Ağustos ayında olgunlaşır ve adından da anlaşıldığı gibi acıdır.
Diş Bademi: Eylül ayında olgunlaşan diş bademinin meyvesi biraz iridir. Kabukları yumuşak olduğundan dişiniz yardımıyla çabucak kırabilirsiniz.
Nurlu Bademi: Meyvesi diğer türlere kıyasla daha büyüktür. Kabuğu sert olan nurlu bademi tatlıdır ve Ağustos ayında olgunlaşır.
Şeytanpayamı: Bu da diğer türlerin çoğu gibi Ağustos ayında olgunlaşır. Bu adı almasının sebebi ise fındık kadar küçük olması ve kabuğunun sertlik derecesi nedeniyle içini çıkarırken epey uğraş verilmesidir.